Projektin kuvaus

 

KETJUREAKTIOITA – Kaikille avoin sosiaalisen valokuvauksen projekti

Projekti kokoaa yhteen eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä valokuvaamaan toistensa kuvien inspiroimina. Projektiin voi osallistua kuka tahansa (ilman ikää, koulutusta ja valokuvauskokemusta koskevia vaatimuksia) ja millä tahansa kuvausvälineellä, vaikkapa kännykkäkameralla. Kuvien sisältö on tärkeämpi kuin tekninen osaaminen.

Projektin luonne on yhteisöllinen. Kuvien avulla voimme jakaa ajatuksia, kokemuksia ja tunteita sekä yhdistää ihmisiä yli kielimuurien ja muiden verbaalisten esteiden.

”Jokaisen ihmisen luovuus ja näkemykset ovat yhtä tärkeitä, ja projekti tarjoaa kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden tuoda niitä esille”, sanoo projektin ideoinut tuottaja, valokuvaaja Pia Parkkonen. ”Valokuvaus on eniten kilpailtu ja raaditettu taiteenlaji, jossa pieni määrä ihmisiä päättää kenen ’näkemys/ajatus’ on paras ja mikä kuva pääsee esille. Projekti murtaa tämän kaavan. Jokainen projektin jäsen toimii kuvaajana sekä kuraattorina ja on päättämässä, mistä kuvista lopulta syntyvä kokonaisteos syntyy.”

Projekti etenee siten, että kuvat synnyttävät uusia kuvia. Kuvaamisen tueksi ei anneta sanallisia teemoja. Kunkin kuvausviikon jälkeen osallistujat äänestävät omaa suosikkikuvaansa ja kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa toimii seuraavan viikon kuvien innoittajina. Näin syntyy ketjureaktioita sekä kuvien välistä keskustelua, vuorovaikutusta ja sukulaisuutta yhden kuvan johtaessa toiseen.

Tässä projektissa ei ole kuraattoreita, auktoriteetteja eikä rakenteellista karsintaa, vaan viikon päätteeksi osallistujat itse äänestävät kuvia ja tulosten innoittamana ketjua jatketaan seuraavalla viikolla.

Kuvaamisosuuden jälkeen koostamme projektista näyttelyitä hyödyntäen mm. kaupunkitilaa, digitaalisia väyliä sekä perinteisiä näyttelytiloja.

Vaikka projekti eteneekin non-verbaalisten virikkeiden johdattamana, myös vapaa, kannustava keskustelu on tärkeä osa projektia. Projektin kieli on suomi. Ne osallistujat, jotka eivät ikänsä vuoksi tai muusta syystä pysty itse suoraan kommunikoimaan ja toimimaan käytetyllä kuvausalustalla Facebookissa, voivat mahdollisuuksiensa mukaan käyttää esimerkiksi tulkkia, avustajaa tai ohjaajaa apunaan.

Ketjureaktiot-projektin kummina toimii sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola.

Projektin kesto 14.9.2020 – 31.1.2021

Ohjeet

Kuvaaminen

Ensimmäinen kuvausviikko alkaa maanantaina 14.9.2020. Silloin sivustolla (ryhmän kansikuvassa) on kaksi aloituskuvaa, joiden pohjalta kuvaketjuja rakennamme. Kuvausaika on kullakin viikolla maanantaista perjantaihin. Voit postata tuona aikana enintään neljä kuvaa, joilla reagoit viikon aloituskuviin – kumpaan tahansa tai molempiin.

Kuvien aiheet

Ryhmän kannessa olevat kaksi kuvaa ovat kulloisenkin viikon kuva-aiheet ja inspiraation lähde. Mieti, millaisia tunteita, ajatuksia ja mielleyhtymiä ne sinussa herättävät. Oman jatkokuvasi lähtökohtana voivat olla esimerkiksi aloituskuvassa havaitsemasi:

  • väri tai väriyhdistelmä
  • muoto tai elementti
  • aihe
  • tunnelma
  • tarina, jota omassa kuvassasi jatkaa

    Vältettäviä kuvateemoja ovat toisten ottamien kuvien (julisteet, postikortit, tv, taideteosten ja tuotemerkkien) julkaiseminen, jos on pienikin vaara, että se on kuvan pääosassa ja ympäristöä on vähän kuvauskohteen ympärillä.

Kuvien merkinnät

Kun postaat kuvan ryhmään, laita kuvan mukaan tekstikenttään seuraavat merkinnät:

Oma nimi: Maija Meikäläinen

Kuvan numero: Merkintä sisältää viikkonumeron + oman kuvan numeron (1 – 4). Esim. ensimmäisellä kuvausviikolla oma ensimmäinen kuva merkitään 38/1 , toinen kuva 38/2 jne. (enintään 4 kuvaa / viikko). Seuraavan viikon ensimmäinen kuva on 39/1, toinen 39/2 jne.

Viite: kuvaajan nimi + kuvan numero 

Esim. Heikki Heikäläinen 39/2

Kunakin viikkona käytetään inspiraatiokuvana vain niitä kuvia jotka ovat ryhmän kannessa. Ne on edellisellä viikolla äänestetty jatkoon. Idea on, että kaikki miettivät kullakin viikolla vain ja ainoastaan näitä kuvia. Jos haluat, voit antaa kuvallesi nimen. Numerointi on välttämätön, jotta kuvasi löydetään. Numero on helppo muistaa. Viikkonumeron voi tarkistaa kalenterista, mutta se merkitään myös ryhmän kanteen. Ensimmäisellä viikolla kaikki merkitsevät viitteksi aloituskuvan A tai B. Jokaisessa kuvassa tulisi olla seuraavan esimerkin mukaiset merkinnät:

Nimi: Maija Meikäläinen

Kuvan numero: 40/2

Viite: Heikki Heikäläinen 39/2

Kuvan nimi: Viisikko (vapaaehtoinen)

Julkaise jokainen kuvasi erillisenä postauksena ryhmän seinällä – ei siis tiedostoissa eikä kansioissa. Näin kaikkien osallistujien kuvat tulevat samaan kuvavirtaan, jolloin jokaisen on helppo seurata, mitä uusia kuvia sivustolle on tullut. Seinällä kuvat näkyvät siinä järjestyksessä, kuin niitä on viimeksi kommentoitu. Jos jonain viikkona et voi jostain syystä postata kuvia, siirry kuvaamaan suoraan siihen viikkoon, joka on meneillään. Voit käyttää projektissa kuvia jotka on otettu 13.9.2020 jälkeen.

Viikonloppuäänestys

Sen jälkeen kun kuvausviikon otokset on julkaistu ryhmässä viimeistään perjantaina, jokainen osallistuja saa lauantain ja sunnuntain kuluessa äänestää omaa viikon suosikkikuvaansa, mutta vain yhtä kuvaa / viikko. Äänestys tapahtuu Facebookin tykkäystoiminnolla siten, että merkitset kuvan ❤–reaktiolla. Jos annat ❤:n eli äänen useammalle kuin yhdelle kuvalle samalla viikolla, äänesi mitätöidään. Muita reaktioita (tykkää, vau, haha jne.) saa ja on toivottavaakin käyttää kuvien alla tavalliseen tapaan eikä niitä lasketa. Kaksi eniten ääniä saanutta kuvaa nimetään seuraavan viikon aloituskuviksi. Jos äänet menevät tasan, edellisen viikon eniten ääniä kerännyt saa valita aloituskuvan. Viikon voittajakuvat ilmoitetaan sivustolla maanantaina klo 12:een mennessä.

Säilytä kaikki kuvat, jotka lähetät projektiin. Jos kuvasi valitaan näyttelyyn, tarvitaan siitä mahdollisimman suuri tiedosto vedosta varten. Älä laita projektiin ylimääräisiä kuvia. Ne sekoittavat projektin kulkua.

 

KUVIEN KÄYTTÖOIKEUDET – Jokainen säilyttää oikeudet omiin kuviinsa. Postaamalla kuviaan tähän projektiin kukin ryhmän jäsen myöntää kuviensa käyttöoikeudet näyttelykäyttöön, näyttelyiden markkinointiin sekä projektista tiedottamiseen.

TEKIJÄOIKEUKSIEN kunnioittaminen
Älkää kuvatko toisten tekemiä teoksia (mm. julisteet, postikortit, tv:n ohjelmat, taideteokset, graafiset teokset ja ohjeet, tuotemerkit etc. Niiden julkaiseminen on tekijäoikeuslain vastaista. Jos on pienikin vaara, että jonkun muun teos on kuvan pääosassa ja muuta ympäristöä on vain vähän kuvauskohteen ympärillä, kannattaa kuva jättää julkaisematta projektissa.
Suosittelemme tutustumista Finnfoton oppaaseen, joka kertoo valokuvan tekijänoikeuksista.

 
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: